Izbor vaše lokacije za život u prirodi

Kako izabrati savršenu lokaciju, za bilo šta pa tako i za život u prirodi, tj. kuću i domaćinstvo? Hm…pitanje od milion dolara! Pa jednostavno, nikako , savršeno mesto ne postoji ! Ali ima nešto što postoji…savršeno mesto za vas i vašu kuću!

Da bismo pronašli našu savršenu lokaciju moramo znati šta mi stvarno želimo, kako živeti želimo. Koje su nam potrebe i koji su nam prioriteti. Samo toliko, dobro poznavati sebe ! 🙂

Iako dobro poznajemo sebe i naše potrebe, trebamo biti vrlo vešti da stvorimo balans sa troškovima. Kada sve naše želje i potrebe uspemo uklopit u naš realni budžet…to je to…savršena lokacija!

Morate definisati svoj cilj. Mislim da tu svi imamo zajednički cilj, kvalitetniji život u vidu življenja u zdravijem ambijentu , kvalitetnije vreme sa svojom porodicom i dragim ljudima, sloboda, osećaj ispunjenosti i krajnje sreća…

Prvo je bitno da napravite spisak potreba i spisak želja. Tu idite koliko god je moguće detaljnije.

  • Imate li potrebu da budete nezavisni a istovremeno da zadržite socijalni deo , život u zajednici ljudi sa istim ili sličnim ciljevima. Ili zaista želite biti apsolutno izolovani.
  • Računate li na neku infrastrukturnu mrežu ili ste spremni da se maksimalno snabdevate iz obnovljivih izvora ? Birajte lokaciju gde ima sunca i vetra. Voda je nešto što mora biti dostupno, to nemojte zaboraviti.
  • Trebaju li vam kablovska i ostale „ luksuznije“ mreže?
  • Imate li plan samo da sagradite kuću ili biste kroz vreme dodali neki pomoćni objekat, za neke životinje, za vašu malu radionicu, možda bazen…ili vrt gde biste se snabdevali zdravim namirnicama za prehranu…Razmislite dobro o veličini zemljišta koje tražite! Kada se živi u prirodi inspiracija je svaki dan tu i radjaju se razne ideje 🙂
  • Bolje je izabrati lokaciju gde je blaga klima. Ako izaberete lokaciju sa jakim zimama, vidite da li ste spremni da čistite prilaze do vašeg domaćinstva.
  • Birajte mesto gde ima dosta zelenila. Razmislite da li više volite brdo, reku ili nešto treće…
  • Blizina nekog urbanijeg mesta je često bitna potreba i želja. Da li prodavnice za snabdevanje, da li potreba za izlaskom, pozorištem, ili nečim sličnim. Ukoliko imate školarce, morate misliti i na njih.
  • Ako razmišljate jako praktično, onda ćete se složiti da je dobar izbor područje gde je zemljište ili objekat vrlo povoljno, a još to nisu mnogi shvatili. To vam daje priliku da dovedete druge ljude i porodice koje žele živeti u prirodi, što bi vaše zemljište učinilo atraktivnijim i skupljim.
  • Ako ste već uspeli da postignete da radite od kuće, potreba vam je internet, ukoliko morate ići na posao, gledajte da ne napravite sebi pakao i svaki dan opet provodite nekoliko sati u vožnji. Blizina ili daljina nije presudna, ali dostupnost ili pristupačnost jeste.
  • Morate voditi računa o odredjenim pravilima, tj. mogućnostima gradnje na željenoj lokaciji. Proverite i to pre kupovine zemljišta.

Eto…u tezama neke od napomena. Verujem da ćete kad krenete sa sastavljanjem ovog spiska uneti još mnoge stavke kao želje i potrebe, što vas što vaše porodice ili dragih ljudi. Budite sebi iskreni, i dobro oslušnite šta je ono što vi trebate da biste bili srećni ! Ako bilo ko negira vaše želje…ne obazirite se, neće oni tu živeti već vi. Pitajte ljude sa iskustvom, ali ipak se držite vaše intuicije!

Uživajte u putovanju ka vašim ciljevima 🙂

Da..Newsletter !!! Prijavite se da bez razmišljanja pratite sve i uvek budete u toku sa novinama.  Nemojte zaboraviti na to.

Pitanja, sva su dobrodošla. Odgovariću vam na sve, šta nemam u iskustvu, pronaći ću vam odgovor. A takođe vas pozivam da se javite i za saradnju ako vam je potreban arhitekta za vaš projekat.

Birajte za sebe baš ono što vama treba 🏡

Priroda i čovek  kao inspiracija 💚 j9ak

Inspirisana radom ekipe Samoodrživost.

Jelena Devetak / j9ak

Podeli sa prijateljima

Pročitajte i sledeće

Zdravo, ja sam Jelena!

Moja inspiracija je priroda i život čoveka u njoj, pa sve to kroz arhitekturu i dizajn… definitivno!
Više o meni