Projektni zadatak

Ima nešto vrlo važno u procesu projektovanja, a to je faza projektni zadatak.

I taj deo se ne preskače! Projektni zadatak iz duhovnog aspekta!

Razgovor sa klijentom na ovu temu je kao uzimanje anamneze. Postavljanjem pravih pitanja i pažljivim slušanjem odgovora može se doći do želja i potreba klijenta kojih često ni on sam nije svestan.

Pojavi se uvek, ali uvek jedan motiv koji postane inspiracija za ceo prostor. Taj centralni motiv inspiracije je za mene pokazatelj koja je to emocija, osećaj ili energija koja se mora stvoriti u prostoru. Energetski centar! Dijagnoza i medikament😀 

Ako se pogodi energetski centar, duhovni aspekt projektovanja, ostalo je sve vešto sklapanje forme, funkcionalnosti i estetike. Niko neće izmisliti novu boju ili komad nameštaja, novi materijal ili vrstu stakla. Ali će vam izabrati i uklopiti već postojeće na način koji je autentičan, vaš. Doneće željenu energiju !

Lep, moderan, u trendu enterijer je u redu. Ali ako nema postavljen pravi energetski centar, prostor ostaje hladan i pust, običan, tuđ. 

Arhitekta treba poznavati energiju, osetiti, slušati, prepoznati i umeti raditi sa njom. Kako sa energijom ljudi tako i sa energijom prostora. 

Klijent, budući korisnik prostora, treba biti spreman da prihvati svoju energiju kao deo sebe, kada je vidi kroz ideju arhitekte. Jer ako to ne ume, ili odbacuje energiju koju nosi u sebi, samo se vraćamo na čist trend, formu i estetiku. Na pinterest ! Puno lepih ideja, ali nepravilno sklopljenih. Čista zbrka tudjih energija! 

U narednom projektu, u procesnoj fazi projektni zadatak, tokom razgovora i slušanja, prepoznala sam komodu, stalažu, prostor za gramofon i ploče kao energetski centar jednog klijenta pa i samog prostora.

Inspiracija je već tu i znam da ću odgovorit zadatku ♻️

Znam da ovakav pristup zvuči pomalo lud, ali osećam i vaše prepoznavanje 😘

Jelena Devetak, j9ak

Podeli sa prijateljima

Pročitajte i sledeće

Zdravo, ja sam Jelena!

Moja inspiracija je priroda i život čoveka u njoj, pa sve to kroz arhitekturu i dizajn… definitivno!
Više o meni