O meni

Zovem se Jelena Devetak, po struci sam Arhitekta, tj. Diplomirani inženjer arhitekture. Nakon 12 godina radnog iskustva u raznim firmama i projektnim biroima u našoj divnoj zemlji i inostranstvu (o tome možete pročitati u mom CVu ukoliko vas interesuje), kao projektant, koordinator i nadzor proizašla je ideja i potreba za samostalnim radom kao načinom da se i kroz svoju izabranu struku posvetim temi ili oblasti  života i arhitekture koji i sama živim – spoj čoveka sa prirodom. U ovoj temi sam ceo život, što kroz lično interesovanje , što kroz studijsko obrazovanje, pa i na kraju kroz doktorske studije…

Tokom mog dosadašnjeg rada, da se razumemo, bilo je puno zanimljivih, raznolikih, ozbiljnih projekata i objekata koji su doprineli mom znanju i iskustvu i hvala im. Ali, prilikom projektovanja i nastajanja objekata tema ili akcenat je uglavnom na zaradi (ili uštedi), a nikad na krajnjem korisniku, čoveku… ili biću. Retko je bilo pitanje kako će se osećati čovek boraveći u tom prostoru? I nekako i sam stvaralac, arhitekta, ostalim učesnicima se ne bih bavila, počne tako da razmišlja – o svemu, samo ne o svrsi prostora. Upravo iz tog razloga sam odlučila da prethodnu priču prepustim većini kolega, a ja da se pozabavim humanijim i lepšim pristupom krajnjem korisniku kroz humaniju arhitekturu. Verujem da sam trenutno u manjini, ali evo, to je moj izbor.

Potreba čoveka za prirodom i sjedinjavanje sa njom je danas sve veća. Da li čovek ima potrebu za povremenim boravkom u mirnom okruženju u prirodi ili čak stalnim, neophodan je adekvatan prostor za to. To je upravo zadatak mene i mog tima, da osmislimo najbolje moguće rešenje za svakog pojedinca, porodicu, manje ili veće društvo, ugostitelja ili turistu.

Iz čiste inspiracije, pretočeno u struku dolazi do stvaranja idealnog koncepta življenja, rada ili kraćeg boravka u prirodi uklapanjem formi, oblika, različitih ljudskih potreba, raznih materijala, tehnologije, pa sve do odabira boja, nameštaja i sitnih detalja koji oplemenjuju spoljni i unutrašnji prostor i stvaraju prijatan ambijent.

Tradicionalan ili moderan stil, to je samo stvar vašeg ukusa i vaših želja. Ne brinite, mi ćemo to sve uklopiti u ovaj koncept.

Spoj sa prirodom ne podrazumeva samo prijatnost za čoveka, već i za prirodu. Naš idealan koncept takođe podrazumeva što je više moguće zadržavanje i očuvanje postojećeg zelenila kroz zanimljiva projektantska rešenja, što manje zagađenja i potrošnje kroz sisteme obnovljive energije (ušteda električne energije, topla voda, grajanje i hlađenje, itd.) pa sve do predloga o permakulturi, kao doprinosa zdravom životu i čoveka i  prirode.

Ukoliko već živite ovu ideju sve vam je jasno. Ukoliko još ne, a pada vam na pamet, tu smo! I za jedne i za druge! Pogledajte šta konkretno nudimo!

Hvala vam što mi poklanjate svoje vreme i poverenje,
Jelena Devetak, dipl.ing.arh