Mindset “Less is More” ili “Manje je Više”

Mindset “Less is More” ili “Manje je Više”, nastao je u okviru Bauhaus pravca u arhitekturi, od strane arhitekte Mies van der Rohe-a. Inspiriše i danas svakog čoveka koji je prešao odredjene nivoe igrice 😀

Ova krilatica i cela njena filozofija poziva na autentičnost i esenciju, suštinu. Na kvalitet, a ne na kvantitet. Manje kvantiteta – više kvaliteta, i obrnuto.

Integritet i lični stav, lični pečat u današnjem društvu i vremenu zvuči kao karta za VIP ložu pakla. Opasni su, teško ih drugi kontrolišu! Nisu omiljeni, a svi potajno čeznu za njima.

Mislim da je ova krilatica zasnovana i na naučnoj osnovi, kroz obrnutu proporciju…i stvarno manje nečega postaje više suprotnog!

Manje pričanja, laži i manipulacija-više slušanja, istine i ličnog mira. Smanjimo li osude i kritike-pojavljuje se razumevanje i prihvatanje. Manje besa i straha-više ljubavi i sigurnosti. Što manje rasipanja-to više fokusa. Manje brige i ignorisanja-više vere, osmeha i odgovornosti. Što manje igranja u kolu-više slobode. Puno manje iluzije, glume i naivnosti-više mudrosti, autentičnosti, stvarnosti, više magije, više zdravlja! Manje tuđeg – više svog života.

Manje namestaja-više vazduha, manje boja-više stila, manje šarelina-više jasnih površina, manje pregrada-više lepih vizura, manje detalja-više jednostavnosti, manje komercijale-više održivosti, manje trendova-više ličnog pečata, manje zastora-više svetlosti, manje veštačkog-više prirodnog, manje hladnog-više toplog prostora…

Što manje maski-sve više stvarnog izražaja! Ali znam, to nije lako! Za ovo treba sići u podzemlje…


Sve što treba je verovati u to da, iako je autentičnost i biti svoj put kroz pakao, zlato ipak ne gori, njega vatra ne može uništiti.
(AL)hemija to dokazuje i potvrdjuje😀

Kada uređujete prostor možete angažovati arhitektu da vam stvori sjajan prostor za vas ili vašu celu porodicu, to je čak i preporučljivo. A i ako to radite sami, ok je, nije toliko opasno…

Ali za svoj život, samo mi smo arhitekta! Projektant svoje autentičnosti, ličnog “manje-više” zadovoljstva-nezadovoljstva.
Ako za svoj život imamo arhitektu, projektovaće nas po sebi, često i sa dobrom namerom.
Eee, to može biti opasno😀

Manje straha-više odgovornosti!
Manje rasipanja-više suštine!

Za mene je ipak čovek ispred prostora 😊

Birajte za sebe baš ono što vama treba 🏡

Jelena Devetak, j9ak

Podeli sa prijateljima

Pročitajte i sledeće

Zdravo, ja sam Jelena!

Moja inspiracija je priroda i život čoveka u njoj, pa sve to kroz arhitekturu i dizajn… definitivno!
Više o meni